Koen Waijers ziet perspectieven voor de Ollandse kerk met behoud van historische elementen. © DCI Media
Olland wil haar typerende kerk behouden
ZOMERSERIE OLLAND – Bijna drie jaar geleden werd de Ollandse Sint-Martinuskerk aan de eredienst onttrokken. Momenteel buigen Hurks BV, Meierijstad en Ollanders zich over een nieuwe invulling van het voormalige kerkgebouw.
Van buiten oogt de kerk – herbouwd in 1950 – zoals een gemeentelijk monument er hoort uit te zien: een verzorgd aanzicht waarin de beeltenis van Christus omringd wordt door prachtige monumentale beukenbomen. Binnen geeft de leeggehaalde kerk een troosteloos gevoel. Zonder kerkbanken, tabernakel, heiligenbeelden en andere verdwenen objecten, is het charisma weg uit het vroegere eenvoudige, maar innemende kerkje.
Teruglopend kerkbezoek en afnemende gezinsbijdragen maakten sluiting op 10 november 2018 noodzakelijk. Maar er is zicht op een nieuwe invulling. Een jaar geleden nam Hurks BV uit Eindhoven het gebouw over van Coresta. Hurks heeft plannen om in de kerk en op het achtergelegen terrein woningen te realiseren. Woningen waar Olland naar snakt.
Puzzelwerk
Commercieel directeur Koen Waijers: ,,We hebben een eerste inventarisatie gemaakt met de Dorpsraad en de gemeente en zoeken naar een invulling die de leefbaarheid in Olland versterkt. Dat is puzzelwerk want het plan moet passen in het centrum en passen bij de wensen van inwoners. We werken aan drie scenario’s: wonen in de kerk voor senioren en bouwen voor starters op het terrein achter de kerk. Het kan ook andersom: jongeren in de kerk en voor ouderen seniorenwoningen bouwen achter de kerk. De derde mogelijkheid is: servicewoningen in de kerk voor senioren met uiteenlopende voorzieningen.”
Waijers ziet perspectieven met behoud van historische elementen. ,,We willen in ieder geval de ronde bogen en de glas-in-loodramen bewaren. Er is nog niks concreet en misschien fantaseer ik. Maar hoe mooi zou wonen in de toren zijn? Of op het altaargedeelte? En kijk naar de Maria-devotiekapel, dat is een ruimte met karakter. Als de gemeente toestemming geeft voor voldoende woningen op het buitenterrein zodat het financiële plaatje klopt, behouden we de kapel voor bezinning en voor brandende kaarsjes.”
Geen hoge appartementen
Hurks heeft ervaring met grote projecten, maar een kerk herscheppen tot woningen is nieuw. Waijers: ,,Na de zomerstop gaan we in gesprek met de gemeente en ik verwacht dat we onze plannen in het najaar voorleggen aan de inwoners. We gaan uit van de combinatie: koop/huurwoningen. Wat ik wél weet: er komen beslist géén hoge appartementen in Olland. En de oude beukenbomen met het H. Hartbeeld blijven zoals het nu is.” ,,En zó hoort het”, beaamt de schoffelende buurman Cees van Hout.
De kerkhistorie is Ollanders in het hart gegrift. Het liep storm toen ze als aandenken een kerkbank konden verwerven. In één dag waren de zestig originele banken verdeeld. Namens de Dorpsraad is Ad van der Heijden blij dat Hurks zich inzet voor hergebruik van de kerk. ,,Onze kerk mag niet verpauperen. Ollanders werden er gedoopt, sloten huwelijken en kwamen samen voor een laatste afscheid. Natuurlijk wordt niet iedereen blij van de komende vernieuwingen, maar tijden veranderen. En zolang typerende kerk-elementen behouden blijven, behouden we ook onze Ollandse kern.”