Olland krijgt zijn zendmast

      Reacties uitgeschakeld voor Olland krijgt zijn zendmast

OLLAND – Olland kan een felbegeerde zendmast krijgen om beter mobiel telefonisch bereik in het dorp mogelijk te maken. Zo oordeelt de rechtbank in Den Bosch in een geding dat door tegenstanders van de mast was aangespannen.

112 onbereikbaar

Volgens de gemeente, KPN en een ruime meerderheid van de Ollanders is de 4G-mast hard nodig omdat het mobiel bereik in het dorp belabberd is. Inwoners moeten soms met hun mobieltje naar buiten om fatsoenlijke gesprekken te kunnen voeren. Alarmnummer 112 is vanuit Olland niet altijd mobiel bereikbaar.

Dorpsbewoner Berry Willems, die vlakbij het sportpark woont, kwam in het geweer tegen de mast. Hij is bang dat de straling slecht is voor zijn gezondheid en heeft zijn huis inmiddels verkocht. Ook stelde hij dat de plannen voor de mast zonder overleg met de bewoners zijn gemaakt. Hij had het idee dat de mast op een vergadering van de Dorpsraad erdoor werd gedrukt. 

Genoeg inspraak

De rechtbank oordeelt nu dat er genoeg goede inspraakmogelijkheden zijn geweest en neemt van KPN aan dat de straling de gezondheid niet schaadt. De rechtbank vindt ook dat de noodzaak van de mast is aangetoond. Willems denkt dat de zendmast niet nodig is omdat hij met zijn eigen mobieltje – niet met KPN als provider overigens – wel goed kan bellen.

                                              Ik ben zeker blij. We kunnen dit nu eindelijk afronden en verder. We                                                                  kunnen eindelijk het mobiel bereik krijgen dat we moeten hebben

                                              Ad van der Heijden, Voorzitter Dorpsraad Olland

In een eerder gerechtelijk stadium kregen de gemeente en KPN ook gelijk, maar Willems ging tegen dit vonnis in beroep. Bij de uitspraak nu ging het vooral om de vraag of KPN voldoende heeft onderzocht of ook van bestaande masten gebruikgemaakt zou kunnen worden. De rechtbank vindt dat KPN grondig genoeg naar dit mogelijke alternatief heeft gekeken. Ook is bekeken of de mast op andere plekken kon komen te staan, maar dat bleek technisch niet haalbaar.

Voorzitter Ad van der Heijden van de Dorpsraad, die voor de mast ijverde,  reageert verheugd op de gerechtelijke uitspraak. ,,Ik ben zeker blij. We kunnen dit nu eindelijk afronden en verder. We kunnen eindelijk het mobiel bereik krijgen dat we moeten hebben.”

Kamervragen

De vergunningaanvraag voor de mast dateert van 2018. Het CDA stelde in de Tweede Kamer vragen over de kwestie, die de afgelopen jaren voor veel gespreksstof in het dorp heeft gezorgd.

Please follow and like us