Internet via glasvezel voor buitengebied

      Reacties uitgeschakeld voor Internet via glasvezel voor buitengebied

Onderstaande informatie over breedband internet voor het buitengebied is overgenomen uit de nieuwsbrief van Mabib van juni 2016.

Inleiding
Woningen in het buitengebied van Sint Oedenrode en Olland die nog geen Coax aansluiting hebben komen in aanmerking voor een nieuw aan te leggen glasvezelverbinding. In totaal gaat Mabib 35.000 woningen in Brabant van glasvezel voorzien.

Wat is er tot nu toe gedaan?
Brabant is een grote provincie. Om alle woningen in de Brabantse buitengebieden aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk is de afgelopen maanden al veel (onzichtbaar) werk verzet. Zo zijn alle woningen letterlijk in kaart gebracht en zijn de bouwtekeningen gemaakt. Binnenkort worden de aannemers die de klus gaan klaren gekozen. Alles wordt voorbereid om in september 2016 te starten, waardoor eind 2018 alle woningen (waarvan de bewoners hebben aangegeven mee te doen) in de buitengebieden glasvezel hebben.

Meerdere gemeentes tegelijk
2018 lijkt nog ver weg, maar zoals gezegd is het gebied groot. Hierdoor moet Mabib slim gaan werken door onder andere de aanleg van het glasvezelnetwerk in twee ‘bouwstromen’ te indelen. Dit betekent dat Mabib op twee verschillende locaties tegelijk zal gaan graven en aanleggen

Welke gemeentes zijn als eerst aan de beurt?
Zoals gezegd, start Mabib in meerdere gemeentes tegelijk (‘bouwstromen’) met de aanleg. De eerste twee bouwstromen richten zich op ongeveer 20.000 huishoudens. Eind 2017 zijn zij allemaal voorzien van een glasvezelnetwerk. Uiteraard alleen als zij zich ook op tijd hebben aangemeld voor een aan-sluiting.

Bouwstroom 1 : begint in Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Gevolgd door Laarbeek, Helmond (oost), Gemert, Nuenen, Helmond (noord-west), Eindhoven, Son en Breugel, Best, Veldhoven, Oss, Bernheze, ’s-Hertogenbosch, Heusden, Uden, Veghel en Aalburg. De definitieve volgorde van aanleg wordt de komende maanden in de verdere voorbereidingen met gemeentes en aannemers vastgesteld.

Bouwstroom 2: begint in Helmond (zuid), Someren, Asten en Geldrop-Mierlo. Gevolgd door Deurne, Bakel, Valkenswaard, Cranendonck, Heeze-Leende, Oosterhout, Haaren, Vught, Waalwijk, Oisterwijk, Dongen, Loon op Zand, Tilburg en Gilze en Rijen. Ook hier geldt dat de definitieve verdere uitrol van de bouwplanning in samenwerking met de gemeentes en de aannemer wordt bepaald.

Wat zijn de volgende stappen?
Vanaf  september starten de aannemers met het inventariseren van woningen, de zogenaamde ‘huis check’. In bouwtermen ook wel  ‘schouwen’ genoemd. U kunt dan met de schouwer de mogelijkheden van de glasvezelaansluiting bespreken. Na afloop stuurt de schouwer u een digitaal rapport toe met de exacte details en afspraken.

GlasvezelAls uw gemeente aan de beurt is voor de aanleg van glasvezel ontvangt u
uiteraard verdere informatie over het inplannen van een schouwmoment

Kosten aansluiting:
Voor alle woningen gelden dezelfde tarieven voor het aansluiten van het glasvezelnetwerk. U heeft twee betaalmogelijkheden: 1: Eenmalige aansluitkosten van € 250,-, inclusief btw en een maandelijks vastrecht (‘huur’) bedrag van € 15,-. 2: Of een eenmalige afkoopsom van € 1.815,-,inclusief btw.  Bij beide opties betaalt u vervolgens alleen nog de maandelijkse kosten van uw serviceprovider. Deze tarieven zijn gelijk aan de tarieven, die elders in Nederland worden gehanteerd. Mabib maakt de serviceproviders ruim voor de start van de aanleg definitief bekend.

Voor meer informatie kijk op : www.mabib.nl

Please follow and like us